Krvavý nebo středně propečený? Vítejte ve světě steaků!
Obsah článku:
Také už se nemůžete dočkat, až letos poprvé zažehnete grill a připravíte pro své nejbližší pochoutky, kterým jsme věnovali prostor v minulých článcích? Pokud jste četli pozorně, pravděpodobně vám neunikla zmínka o královské disciplíně grilování v podobě přípravy hovězího masa – steaku. A je to právě hovězí, kterému se budeme věnovat dnes.
Předpokladem úspěšného grilování hovězího je kvalitní uleželé maso, ale také dostatečně výkonný gril. Nechcete přece, aby relativně drahé hovězí chutnalo jako podrážka... A jak jej připravit? Pro ty z vás, kteří nemají s grilováním hovězího zkušenosti, jsme připravili stupně propečení hovězích steaků:
- Blue rare – označení pro velmi jemně propečené maso (někdy též very rare), které se opéká krátce na prudké teplotě. Kraje blue rare steaku jsou silné cca 1-3 mm, vnitřek zůstává krvavý.
- Rare – vnitřní teplota jemně propečeného steaku by měla být zhruba 51°C. Kraje jsou silnější a propečenější než v případě blue rare, ale vnitřek je stále načervenalý.
- Medium rare – vnitřek středně propečeného steaku má teplotu cca 54 – 56°C a je narůžovělý. Směrem ke kraji barva přechází dohněda.
- Medium – vnitřní teplota 61°C, při čemž většina steaku je hnědá a narůžovělý pouze střed.
- Medium well – steak je téměř celý hnědý a uvnitř zůstávají pouze náznaky růžového středu. Vnitřní teplota se pohybuje mezi 64-65°C. Maso v této úpravě bohužel ztrácí téměř veškerou šťavnatost.
- Well done – jde o zcela propečený steak, prostý jakékoliv šťavnatosti. Vnitřní teplota přesahuje 70°C a chuťově připomíná gumu :-)
Chcete ušetřit? Grilujte falešnou svíčkovou!
Kvalitní hovězí maso a většina z nás si ho proto nemůže připravit tak často, jak bychom chtěli. Nevadí, alternativní falešná svíčková je sice levnější, ale chuťově na stejné úrovni. Příprava není náročná a výsledek stojí za to. Přejeme dobrou chuť!Publikováno: 05. 02. 2013
Kategorie: Jídlo a pití