Naučte se, jak na grilu připravit lilek a cuketu

Grilování jsme tento měsíc již jeden článek věnovali, ale protože se setkal s nebývale pozitivní odezvou a zahrnuli jste nás dotazy na další tradiční i netradiční tipy, rozhodli jsme pro vás připravit pokračování. Pro jistotu si hned na úvod zopakujeme, že možnosti grilu jsou takřka neomezené a to, že se většina českých grillmeisterů omezuje jen na pár druhů masa a zcela běžně vynechává zeleninu či ovoce, je skutečně na škodu. Mezi nejchutnější, ale zároveň nejopomínanější zeleninu přitom patří lilek a cuketa. A proto jsme se dnes zaměřili právě na tyto dvě rostliny.

Grilované závitky z cukety

Ugrilovat cuketu nepředstavuje žádný problém ani pro někoho, kdo nemá s přípravou zeleniny na grilu žádné zkušenosti. Podobně, jako u ostatních receptů z cukety, však dokonalé chuti docílíme jen přidáním několika surovin, které chuť cukety zvýrazní a doplní. K přípravě 4 porcí grilovaných závitků budete potřebovat:
  • 3 menší cukety
  • 30 dkg tvarohového sýra s bylinkami (alternativou je sýr bez příchuti a bylinky ze zahrádky)
  • 10 dkg zelených oliv s papričkou
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 4 lžíce olivového oleje
  • a samozřejmě nezbytný pepř a sůl

Postupujte následovně:

Poté, co cukety jemně nakrájíte, potřete olejem, osolíte a opepříte, je naskládejte na gril a po dobu 3 minut z každí strany grilujte. Nechte je vychladnout a připravte si náplň. V misce lehce promíchejte sýr, zakysanou smetanu a jemně nasekané olivy. Hotovou směs natřete na cukety, které prozatím vychladly, zatočte do roládky a spíchněte párátkem. Takto upravené cukety můžete s chutí konzumovat a to jako předkrm, ale i lehčí večeři.

Grilovaný lilek

Příprava grilovaného lilku je o chloupek náročnější, ale ne natolik, aby vám dělala větší problémy. Na 4 porce budete potřebovat:
  • 1 velký lilek
  • 1 vejc
  • 10 dkg šunky
  • 10 dkg nastrouhaného sýru
  • strouhanka z cca 1,5 – 2 rohlíků
  • 4 lžíce mléka
  • sůl
  • trocha oleje

Postup je následující:

Tence nakrájené a posolené plátky lilku nechte na 15 minut uležet a poté je na 2-3 minuty (z každé strany) položte na středně rozpálený gril. Proces bedlivě sledujte a plátky otočte pokaždé, když se na nich začnou tvořit hnědé mřížky. Poté mísu naplňte strouhankou, přidejte vejce, mléko a šunku, kterou nakrájíte na jemné plátky Jakmile směs promícháte (tak, aby vznikla středně tuhá hmota) a dochutíte pepřem a solí, můžete začít plnit. Na grilovaný lilek klaďte náplň tak, že ji rozetřete na 2/3 ugrilovaného kolečka. Naskládejte na sebe dvě takto potřená kolečka a přiklopte na ně ještě jeden, tentokráte nepotřený. Opět vložte na gril a nechte prohřát. „Věžičky“ nakonec posypete strouhaným sýrem a můžete servírovat!