Účinky konopného oleje, o kterých jste určitě neslyšeli
Obsah článku:
Popularita konopí roste nejen díky účinkům konopného oleje, ale i dalších výrobků, které jsou dnes k dostání. Začínají se objevovat nejen v profesionální gastronomii, ale také v českých kuchyních. Lidé si mohou koupit pytlík konopných semínek, jogurt s těmito semínky, ale také již zmíněný olej. Ten je v současnosti mnohými považován za vůbec nejvhodnější. A právě o něm je dnešní článek. Pojďme se do něj pustit.
7 účinků, které konopný olej přináší svým konzumentům
- Posílení imunitního systému.
- Harmonizuje pochody trávicího ústrojí, zbavuje zácpy.
- Přispívá pro zdraví očí.
- Podporuje srdeční činnost a chrání ledviny.
- Napomáhá v boji s (rakovinnými) nádory.
- Zbavuje bolesti kloubů, svalů či páteře.
- U epileptiků snižuje počet záchvatů a zmírňuje jejich průběh
Jak se vyrábí?
Tento rostlinný olej se vyrábí lisováním semínek technického konopí. Konkrétně druh setý, latinsky Cannabis sativa, které neobsahuje sloučeninu THC známou pro své psychotropní účinky. Není proto zapotřebí mít jakékoli obavy. Ve velkém se vyrábí rafinovaná varianta, která má čirou barvu a je bez vůně. Rafinací ztrácí minerály a vitamíny, a to je důvod, proč je využíván především v průmyslové výrobě, například jako mazivo či součást inkoustu. Naopak nerafinovaný olej lisovaný za studena má světle až tmavě zelenou barvu a voní a chutná po oříšcích. Právě tato varianta nachází své využití v gastronomii, kosmetice či jako doplněk stravy.Složení předčí ostatní
Olej lisovaný z konopných semínek má vysoký podíl nenasycených mastných omega 3 a omega 6 kyselin, a to ve vynikajícím poměru. Pro lidské tělo je ideální poměr těchto kyselin 3 až 5 : 1. Právě u konopného oleje je tento poměr 3 : 1. Jen pro srovnání u slunečnicového je to 7 : 1, olivového 9 : 1 a lněného 1 : 4. Dále obsahuje nespočet vitamínů (A, B, C, D, E a K) a minerálních látek (železo, hořčík, draslík nebo vápník), také fytosterol a chlorofyl, enzymy a proteiny, nebo kyselinu gama-linolenovou.S čím ho konzumovat?
Vzhledem k poměrně nízké teplotě rozkladu se nedoporučuje používat ke smažení. Naopak nachází své využití ve studené kuchyni, ať už jako zálivka zeleninových salátů či těstovinových směsí, složka smoothie nebo si jím lidé jen tak potírají chléb. Je skvělou náhradou za živočišný tuk. Popularitu si získal mezi těhotnými a kojícími ženami, vegany a lidmi s bezlepkovou dietou.Jak dávkovat?
Dospělým osobám se doporučuje 1 kávová lžička s jídlem denně. Dětem se hodí přimíchat 2 až 3 kapičky do jogurtu. Při specifických problémech se doporučuje:- Při zácpě – 1 kávovou lžičku denně ráno na lačno.
- Po chemoterapii – 1 polévkovou lžíci denně.
- Při kožních (ekzém) či pohybových problémech – zevní mazání postižených míst.
Skladování a trvanlivost
Tak jako je tomu u jiných druhů olejů, radí se skladovat v temnu a chladu, přičemž teplota by neměla přesáhnout 16 °C. Po otevření lahve se je nejlepší zkonzumovat nejpozději do 5 měsíců. Po této době oxiduje a ztrácí minerály a vitamíny, a je tak vhodný spíše pro zevní použití – mazání. Pokud jste dočetli až sem, je vidět, že se zajímáte o své zdraví. Jestliže někdo z vašich známých trpí některým zmíněným zdravotním neduhem nebo by se jen rád dověděl více o účincích konopného oleje – určitě mu článek zašlete. Už jste konopný olej vyzkoušeli? Do jakých pokrmů ho přidáváte vy?Publikováno: 04. 12. 2018
Kategorie: Zdraví