Matcha - král zelených čajů

O blahodárných účincích čaje toho bylo napsáno mnoho, ale málokterá odrůda se těší takové oblibě jako matcha. Ještě jste ji neochutnali a ani o ní neslyšeli? Matcha označují ty nejkvalitnější lístky japonského zeleného čaje, které se po vysušení pomalu nadrtí na prášek v kamenných mlýnech. A je to právě šetrný způsob zpracování, díky kterému si matcha uchovává všechny vitamíny, minerály, antioxidanty, vlákninu a další složky, které jsou pro zelený čaj typické. Jeho příprava spočívá v zalití drcené směsi vodou, v čemž tkví největší rozdíl mezi matchou a běžným zeleným čajem, který se vyluhuje. V případě čaje matcha tak zkonzumujete celé čajové listy, ve kterých je největší podíl živin.

Odkud matcha pochází a jak se vyrábí?

Historie zeleného se začala psát již ve 3. století n. l., kdy se hojně využíval k léčbě horečky, otoků a spousty dalších symptomů. Nový způsob léčby – konzumaci drceného čaje smíchaného s vodou tak, jak ho známe dnes, však do Japonska přinesl až budhistický zenový mnich Eisai ze sousední Číny v roce 1191. Od té doby Japonci zelený čaj především popíjeli. Způsob zpracování čaje matcha je stejně unikátní jako účinky čaje samotného. Plantáže, na kterých se rostlina pěstuje, se zhruba 20 dní před začátkem sklizně zastíní sítěmi. Dojde až k 90 % zastínění a nastolení podmínek, ve kterých rostla původní divoká matcha. Důvod je prostý – rostlina začne nedostatek světla kompenzovat zvýšenou produkcí chlorofylu v listech. Následuje sběr nejkvalitnějších listů, které se spaří, usuší a nařežou a dojde k odstranění žilek a stonku. Čaji v tomuto stádiu se říká tencha. Tencha se následně mele na žulových mlecích kamenech a na každém je možno získat zhruba 40 g matchy za hodinu. Garancí dokonalé jakosti je neustálá kontrola po celou dobu výrobního procesu a laboratorní kontroly. A jak konečný produkt vypadá a chutná? Matcha je smaragdově zelená, sladká a jemná. Sladkost způsobuje vysoký obsah L-theaninoných kyselin, které uživateli dodají několikahodinovou energetickou vzpruhu.Caj matcha

Zdravotní účinky

A teď to nejdůležitější. V čem je pití čaje matcha prospěšné? Čaj obsahuje množství antioxidantů, vitaminů, minerálů, vlákniny a L-theaninu. Kombinace těchto látek napomáhá ke zvýšení koncentrace, energie a napomáhá k celkové pohodě organismu. Vyšší koncentrace polyfenolů působí jako prevence proti vzniku rakoviny a kardiovaskulárních chorob, ale také rozšíření případné infekce a dalším zdravotním komplikacím. Matcha obsahuje také třísloviny, které zklidňují střeva a žaludek a urychlují léčbu sliznic v případě nachlazení. Theofylin se zase stará o povzbuzení krevního oběhu a uvolnění svalových křečí. A nesmíme zapomenout ani na fluor, který zabraňuje tvorbě zubního kazu.

Matcha na vaření

Matcha se využívá také na vaření, k čemuž slouží práše vyrobený speciálně k těmto účelům. Spektrum využití je velmi pestré a své vlastnosti i typickou vůni může matcha propůjčit sladkému i slanému pečivu, jogurtům, sýrům, zmrzlině i masitým pokrmům.

Publikováno: 16. 10. 2013

Kategorie: Zdraví

Autor: Adam

Tagy: bio matcha | čaj matcha | macha | matcha na vaření | zelený čaj matcha