Rizoto, mořské ryby a sladké dezerty, i k tomu se hodí olivový olej

Lidé jej znají už po tisíciletí, v české kuchyni je doma vlastně teprve pár sezon. O to radostněji jej ale používáme, stejně jako všechno, co je nové a neotřelé. Fanoušci zdravé výživy i všichni, kteří se zamilovali do středomořského vánku, jistě dobře poznají, že olivový olej je jedničkou, jíž se opravdu jen tak něco nevyrovná! Je to dobrá volba nejen pro přípravu masa, ale také těstovin a sladkých dobrot. Měli jste už někdy čokoládový dort s trochou olivového oleje?

Variant je bezpočet – zdraví, které chutná!

21. století a zdravá výživa, tohle jsou skoro až synonyma. Nemusíme chodit nikam daleko, skoro každý chce žít zdravěji a začátek takového procesu jistě není jen v posilovně, ale pochopitelně i ve skladbě jídelníčku. Lehká středomořská strava je jasná volba, budete hubnout – a nepřijdete o kvalitní nenasycené mastné kyseliny, dostatek vitamínů nebo vlákniny. K Itálii, Španělsku a také Chorvatsku patří určitěolivový olej, který se dnes pěstuje i v mnoha jiných zemích. Šetrná sklizeň a nízká acidita oleje značky Chiavalon je na Istrii už pověstnou, nevyzkoušíte jej také? Nabízí se třeba olivový olej na rizoto alias lahvička s označením Ex Albis. Kombinace se sýry, grilovanými rybami a dezerty také vynikne a bude chutnat i vašim hostům při nedělním obědě. Nebo si uděláte večeři s partnerem? Pravidelné užívání tohoto oleje potěší nejen mozek a játra, ale i podpoří trávení, což je důležité nejen tehdy, když se zrovna chystáte bojovat s přebytečnými kily. Jde i o prevenci civilizačních chorob, které někdy postupují hodně plíživě. Stejně tak budete mít i zdravé vlasy, olivový olej se hodí i pro pacienty s diabetem, a dokonce i v případě, že držíte redukční dietu. Zaručeně s ním totiž nepřiberete, spíše naopak! Tělo potřebuje i kvalitní tuky, neb bez nich se zkrátka ani hubnout nedá…

Publikováno: 21. 02. 2020

Kategorie: Jídlo a pití

Autor: Adam