Vakuování potravin uchovává potraviny dlouho čerstvé

Vakuování potravin bylo velkým hitem zejména před několika lety. Dnes jsou vakuové baličky potravin dostupné. Vakuovačka je jednoduchá na používání a cenově dostupná. Pokud máte u domu zahradu a chcete si uchovat svou úrodu, nebo si rádi připravujete jídlo třeba i na týden dopředu, vakuovačka se vám vyplatí. Čerstvé potraviny tak nebudou ohrožovány mikroorganismy, bakteriemi, kvasinkami a plísněmi. Kyslík podporuje růst mikroorganismů a zkázu potravin procesem oxidace. Dochází ke ztrátě nutričních hodnot, chuti a dalších vlastností potravin. Pokud máte častoledničce hodně otevřených potravin, které nestihnete zkonzumovat a nakonec je vyhodíte, vakuování potravin se vám může hodit. Navíc se z potravin šíří zápach. Ročně tak zbytečně z lednice vyhodíte potraviny za velký obnos peněz. Vakuování potravin do menších balíčků prodlouží jejich trvanlivost a můžete je pak postupně otevírat a konzumovat. Vakuové balení potravin se také hodí na balení svačin, na cesty, na dovolenou, výlety či grilování.

Vakuování potravin a jejich trvanlivost

Doba uchování potravin podle vědeckých výzkumů značně prodlouží. V průměru vakuované potraviny vydrží 2-3 x déle oproti všem potravinám uchovávaným za přítomnosti kyslíku. Až 6 x déle se prodlouží doba uchování potravin u chleba, sušených výrobků či sušeného mléka. Ve vakuovém obalu vydrží až 12 měsíců. Mražená zelenina, pokud je vakuovaná v sáčcích vydrží až 2 roky ve vaší mrazničce. Doba uchování závisí jak na neporušenosti obalu, tak i na původní kvalitě potraviny. Vakuová balička, nebo taky svářečka folií umí odsávat vzduch ze sáčků i ze speciálních vakuovacích nádob. Vakuovačka potravin s čelistmi pracuje manuálně, balička vysává po ručním spuštění vzduch a zavaří sáček po ručním zastavení. Odsávání vzduchu je možné z nádob nebo lze nastavit zvýšenou teplotu sváru. Otevřený konec sáčku se vloží mezi svařovací čelist a pumpa pak vysaje vzduch ze sáčku a zataví jej. Strojky se liší se podle šířky svářecí lišty. Ruční vakuová balička odstraní nepotřebný vzduch z vakuových sáčků vkládaných do mrazničky či speciálních misek. Skladování pomocí vakuování potravin s ručním vakuovým systémem nám pomáhá uchovat jak strukturu, tak i vzhled čerstvých potravin.

Publikováno: 05. 01. 2017

Kategorie: Jídlo a pití

Autor: Adam

Tagy: vakuování potravin