Podzim a víno: Naučte se, jak si lahodný nápoj vychutnat plnými doušky
Obsah článku:
Milovníkům vína se během podzimu nabízí spousta skvělých příležitostí ke koštu, letošní rok je ovšem na vinobraní a svátky všeho druhu poněkud skoupý. Plány nám pokazila koronavirová pandemie a nebývá, než se rozjímání nad sklenkou lahodného moku oddávat doma v kruhu nejbližších přátel. I tak ale není od věci dodržovat specifické zásady, díky kterým se z rutinního vínového dýchánku stává velkolepá akce.
Nepijte – ochutnávejte
První zásada zní: víno se nepije, ale ochutnává. Ochutnávka je smyslový a velmi pocitový zážitek. Aby stálo zato i vaše příští domácí koštování, dodržujte následující zásady.Ctěte etiketu a pijte s noblesou
Jak jsme uvedli výše, pití, pardon - ochutnávání vína je svým způsobem rituál a je jen na vás, jestli si ho užijete již od okamžiku, kdy otevřete lahev. Seance začíná volbou správné skleničky (předpokládáme, že víno vybráno máte), do které nalijete nápoj o optimální teplotě. Pro jistotu: bílé víno nejlépe chutná v rozmezí 10-14 °C, červené víno vynikne mezi 16-18 °C. Šumivé víno konzumujte o teplotě 6-9 °C. Vraťme se ještě na chvíli ke sklenici. Držte ji za stopku – nechcete přece, aby se mok zbytečně ohříval od vašich teplých dlaní. A víno nalévejte jen do dvou třetin.Nezapomínejte na svůj žaludek
Když ochutnávat víno, pak jedině s plným žaludkem. Neznamená to, že byste se měli před plánovanou akcí naládovat vším, co najdete v ledničce, i tak se ale patřičně posilněte a nepouštějte se do koštování s kručícím břichem. Rozumné je pohoštění v podobě sýrů a dalších pochoutek, které si s vínem rozumí.Vyhněte se tvrdému alkoholu
Destiláty si nechte na jindy, a nejen je - víno se nemíchá ani s pivem. Co se vám naopak bude hodit, je kvalitní čistá voda. A samozřejmě můžete okoštovat více druhů, vždy však postupujte od lehčích druhů k těžším a starším. Lahodná a cenově dostupná vína všeho druhu, šampaňské i sekty seženete v e-shopu vinoadestilaty.cz.Publikováno: 17. 10. 2020
Kategorie: Jídlo a pití