Pít víno není to samé jak umět pít víno. Víte, jak na to?

Statistiky hovoří jasně. Spotřeba vína v Česku rok od roku roste a s tím i rozloha vinic. Pro představu: v roce 1963, kdy se průměrná spotřeba začala sledovat, ho vypil průměrný Čech zhruba čtyřikrát méně než v roce 2019. Těsně před pandemií činil průměr 17,2 litru a je velmi pravděpodobné, že v posledních dvou letech ještě o něco vzrostl. Nicméně zdaleka ne každý konzument tuší, jak se víno správně pije. Možná máte v konzumaci určité mezery i vy, a proto byste si měli zopakovat základní pravidla. Alespoň si ve společnosti kultivovanějších milovníků vína neutrhnete ostudu.

Jaký druh vína zvolit?

Volba vína by samozřejmě měla být otázkou osobních preferencí. Pokud bytostně nesnášíte bílé víno, ale naopak nedáte dopustit na červené víno, nic moc s tím nenaděláte. Ovšem v případě, že vyhraněné preference nemáte, vždy berte v potaz specifika dané příležitosti. Zatímco během dne přichází vhod spíše lehčí a osvěžující moky – tedy bílá a případně růžová vína či sekty, těžší červená vína s vyšším obsahem alkoholu a výraznější chutí se jeví jako ideální volba na večer.

Dbejte na správnou teplotu

Optimální teplota vína je kapitola sama pro sebe. V případě červeného vína se pohybuje mezi 16-18 °C (ovšem pozor – mladší červená vína nejlépe chutnají při teplotě okolo 12 °C), bílá a růžová vína se obvykle podávají při teplotě kolem 8 °C. A co třeba takový burčák? Podobně jako červená vína nejvíce chutná při pokojové teplotě.

Další tipy, jak si víno vychutnat více než obvykle

Běžný konzument například netuší, že červená vína chutnají lépe, když se lahev otevře několik hodin před plánovanou konzumací – dochází díky tomu k rozvinutí chuti. Co se týče ochutnávky, začněte menším doškem, který si poválíte na jazyku. Chuť se tím dostane ke všem chuťovým buňkám a mok si mnohem intenzivněji vychutnáte. Někteří vinaři dokonce víno koušou. A jistě nemusíme připomínat, že se víno, ba ani šampaňské, nepije nalačno. Stejně tak není moudré nápoje míchat s jiným druhy alkoholu. Naopak nevadí, když v průběhu dne vyzkoušíte více druhu vína – jen se snažte držet jednoduché zásady: začněte mladšími a lehčími druhy a postupně přecházejte k těžším a starším vínům.

Publikováno: 21. 03. 2022

Kategorie: Jídlo a pití

Autor: Adam