Které odrůdy vína jsou nejoblíbenější?

V minulém článku jsme vám představili vyhlášená česká vinařství. A protože je konzumace vína populární téma, připravili jsme pro vás malý přídavek. Pokud při výběru vhodné „sedmičky“ tápete, vsaďte na některou z následujících odrůd.

Modrý Portugal

Potrpíte si na červené? V tom případě si dopřejte legendární odrůdu Modrý Portugal. Název sice nabádá, že pochází z vinařských oblastí v Portugalsku, nicméně pochází z neupřesněné oblasti v Rakousku. Odrůda se vyznačuje jemně rubínovou barvou, lehkou květinovou vůní a harmonickou chutí s menším obsahem tříslovin. Vůně květin a čerstvého sena je velmi příjemná. Modrého Portugala si vychutnáte s takřka libovolným masovým pokrmem a zeleninou.

Rulandské šedé

Rulandské šedé je ve světě známé jako Pinot Giris. Odrůda vznikla v Burgundsku mutací z Rulandského modrého. Kombinace zlatožluté barvy, plné a hebké chuti (najdete v ní pomeranč, med, mango a kozí pysky) s vysokým extraktem je vhodná ke kořeněným pokrmům, rybím specialitám a sladkým dezertům. Velmi dobře chutná společně s husí polévkou.

Slámová vína

Ještě jste o nich neslyšela? Slámové víno je klenot, který se začal vyrábět již před třemi tisíci lety na Kypru. Naši moravští vinaři však přišli na jeho tajemství sami. Odrůdy jsou charakteristické vysokou extraktivností a medovým aroma. Dáte-li si slámové víno po večeři nebo dezertu, rozhodně nebudete litovat. To samé platí také o spojení chuti s ovocnými saláty a sušeným ovocem.

Cabernet Moravia Rosé

V našem výběru nesmí chybět růžové víno Cabernet Moravia Rosé. Roztomilá malinová či lososově růžová barva, svěží nádech jahod, ostružin, višní a třešní – to je ideální kombinace pro letní posezení u vody či na terase. Širokou, ovocnou a mírně jogurtovou chuť oceníte vždy, když si vínem doplníte zeleninový salát a mořské plody.

Rulandské bílé

Na závěr jsme si nechali Rulandské bílé, které je podobné odrůdě Rulanské šedé. Má podobnou chuť i vůni, ale přesto je jiné. Tato stará, plná a elegantní odrůda se vyznačuje zelenožlutou barvou, vůní květin, hrušek, lískových oříšků a chleba. Má dlouhý odchod a je populární na celém světě. A k čemu si ji dát? Perfektně se doplňuje s masitými jídly, plísňovými sýry, uzenými rybami a dezerty.

Publikováno: 21. 03. 2015

Kategorie: Jídlo a pití

Autor: Adam

Tagy: cabernet moravia rosé | modrý portugal | rulandské bílé | slámová vína