Jak se naučit pít kávu bez cukru?

Téměř všichni, kdo pijí kávu, ze začátku svůj šálek kávy nevypili bez kostky cukru. Postupem času však skoro každý propadne čisté chuti černé kávy. Je ale spoustu důvodů, proč přecházet ze slazené kávy na neslazenou. Některé souvisejí se zdravím jiné ne. Jakým způsobem pije člověk kávu, je velmi osobní záležitost, která by neměla podléhat snobským či soudným komentářům. Pokud však chcete přestat sladit kávu, máme tu pro vás několik tipů.

Zjemněte kávu mlékem

Pokud se snažíte ubrat cukru, přidejte si do kávy smetanu či mléko. Stejně jako cukr kávu zjemní a vyhladí drsnější chutě. Mléko pro cappuccino by mělo mít alespoň 60°C, aby kávu úplně neochladilo. Důležité je, aby mléko nebylo vařící a příliš horké a kávu tak celou nespálilo. Pokud si objednáte kávu s mlékem (například cappuccino), měli byste být schopni se ho ihned napít a nespálit si přitom jazyk.

Stupeň pražení kávy

Možná jste si to dosud neuvědomovali, ale to jak káva chutná, záleží v první řadě na jejím způsobu upražení. Pokud zjistíte, jaké vám vyhovuje nejvíce, začnete se více vyžívat v její chuti a nebudete potřebovat doslaďovat. V základu existují 4 typy pražení.
  • Světle pražená káva: je lehká, chutná ovocně a má vyšší aciditu.
  • Středně pražená káva: zde jsou typické spíše oříškové a čokoládové tóny, chuťově je vyváženější a obsahuje o něco menší množství kofeinu.
  • Středně tmavě pražená káva: chuťově je těžší, výraznější a může být trochu i hořká.
  • Tmavě pražená káva: v pražírnách, které se zaměřují na výběrovou kávu tento typ pražení vůbec nenajdete. Z přepražených kávových zrn vyprchá všechna chuť a chutnají velmi hořce, spáleně a kouřově.
Zkuste se ptát svého baristy jakou zrovna pijete kávu a prozkoumejte tak více pozoruhodný kávový svět a najděte svou nejoblíbenější kávu.

Zkuste ledovou kávu

Pokud je na vás moc káva hořká nebo jste ji stále nepřišli na chuť, zkuste přidat pár kostek ledu. Chlazená káva chutná jinak než teplá a přidání ledu může učinit hořký nápoj chutnějším.

Přidejte skořici

Pokud si nasypete trochu skořice do vaší kávy, příjemně ji provoní a lehce osladí. Skořice je oblíbeným kořením, jedinečně voní, její aroma je příjemné a navozuje pocit klidu a uvolnění, navíc má schopnost zahřát váš organismus. Zkuste si přisypat trochu skořice do vaší ranní kávy. Nejen, že nastartuje váš metabolismus a probudí vaše tělo, ale budete mít denní přísun skořice hned ráno splněn. Také již při mletí kávových zrn můžete doplnit skořici a poté tak provonět celý váš nápoj kořením.

Publikováno: 06. 02. 2020

Kategorie: Jídlo a pití

Autor: Adam