Co je chilli a co chilli mash?

Téměř jistě jste někdy v životě chilli papričku, nebo alespoň chilli koření vyzkoušeli. Pro mnohé to může být nevídaný pálivý zážitek a pro jiné zase ingredience umístěná na každodenním jídelníčku. Patříte do skupiny lidí, kteří právě okořeněná pálivá jídla vyhledávají? V tom případě vám v tomto článku trochu přiblížíme, co vlastně chilli je a také co je chilli mash.

Co je chilli?

Chilli prášek se získává z různých druhů exotických paprik, které jsou vysušeny a poté mletím získáme tento zázračně pálivý prášek. Plody paprik mají ve většině případů červenou, žlutou, ale i zelenou barvu a rostliny mohou růst až do výšky dva metry. Nejlépe se jim vede v tropech a subtropech, protože potřebují dostatek slunce a tepla. Ovšem mezi těmito rostlinami nalezneme spoustu druhů, některé jsou pikantnější a liší se především tvarem. Proč většina papriček vlastně tak moc pálí? Je to kvůli látce, kterou obsahují. Nazývá se kapsaicin, je to rostlinný alkaloid a má na svědomí právě pálivou chuť papriček. V případě, že zkusíte jednu z chilli papriček a ostrá chuť v ústech bude k nevydržení, sáhněte po potravinách bohaté na tuky, jako například mléko.

Co je chilli mash?

Jak vzniká chilli mash? Potom, co papričky dozrají, tak se rozdrtí a přidá se do nich sůl, poté kvasí 2 až 6 měsíců. Pálivá chuť vznikne za pomocí semínek, dužiny a výtažku z kůže, společně vytvoří dokonale pikantní chuť, která je pro milovníky pálivých jídel jako stvořená. Pro zastavení kvašení se přidává ocet. K čemu slouží? Chilli mashe se využívají pro výrobu omáček, dipů a dalších pochutin. Nutno podotknout, že neobsahují žádné přidané konzervanty ani jiné látky. Pálivé mashe za vás vyzkoušel Radek z Ecoblogu a dojmy vměstnal do této The Chilli Doctor recenze. Rozhodně si ji přečtěte a udělejte si o produktech z oblíbeného eshopu lepší obrázek.

Publikováno: 12. 11. 2021

Kategorie: Jídlo a pití

Autor: Adam