Jak připravit lahodnou kávu v džezvě?
Milujete kávu a ráda byste si připravila tu tureckou tak, jak by vám ji udělali v zemi jejího původu? V tom případě si budete muset pořídit nádobu zvanou džezva. Na klasického „sedmigramového turka“ zapomeňte, ten má do pravé turecké kávy daleko. Do originálu se běžně přidává cukr, chilli, kardomom a další druhy koření.
Kde se káva v džezvě připravuje?
Italové nedají dopustit na moka konvice, v arabských zemích na džezvu. Setkáte se tam s ní pod názvem „cezve“ a narazíte na ní také v Rusku, Indii a Řecku. Tradiční nádoba je z mědi s vnitřním pocínováním. V orientu ji připravují v horkém písku, kde se pozvolna zahřívá a před slitím několikrát vzkypí.Jak připravit turka doma?
Předpokládáme, že doma nemáte vyhřátý písek, ale nic si z toho nedělejte. Kávu si v džezvě uvaříte i na plotně. Neobejdete se však bez velmi jemně namleté kávy (zhruba tak, jako hladká mouka). Obvykle se používá směs arabiky a robusty, ale můžete použít pouze robustu, protože vytváří krásnou cremu.
Co budete k přípravě kávy v džezvě potřebovat?
- Džezvu,
- studenou vodu (100 ml),
- čerstvou, velmi jemně namletou kávu (6 – 9 g),
- cukr,
- libovolné koření.
Postup přípravy
Do konvice nalijte studenou vodu (naplňte ji do 2/3), vsypte namletou kávu a případně cukr (samozřejmě si můžete turka připravit i bez cukru) či koření. Pak džezvu postavte na plotýnku a vyčkejte, dokud se nezahřeje a nevyzkypí až po okraj. Musíte dávat pozor, aby káva nepřetekla! Poté džezvu odstavte a po chvilce opět nechte zahřívat. Tento proces zopakujte třikrát a ve finále sklepejte obsah a hotovou kávu přelijte do předehřátých šálků. Tento postup je pouze jedním z mnoha. Jistě narazíte i na trochu odlišné způsoby přípravy. Například ten, kdy se pěna postupně odebírá, dává na dno šálku a nakonec se zalije hotovou kávou.Publikováno: 31. 08. 2017
Kategorie: Jídlo a pití