Zařaďte do svého jídelníčku tuňáka. Je ještě zdravější, než se o něm traduje!

Ryby jsou obecně pokládány za jeden z nejzdravějších zdrojů proteinů a tuňák je vyzdvihován pro vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Právem patří k nejvyhledávanějším mořským pochoutkám a postupně se stal nedílnou součástí zdravých jídelníčků. Co byste o něm měla vědět a který tuňák v konzervě je nejlepší? Tuňák je populární na celém světě. Tato makrelovitá ryba se hojně konzumuje v Evropě, v zámoří i v Asii, což vedlo k přelovení a nutnosti stanovení přísných kvót. Což je jeden z důvodů, proč nepatří k nejlevnějším rybám. Na druhou stranu – nějaké té koruny navíc za vynikající salát s tuňákem rozhodně nebudete litovat. Tuňák je vydatným zdrojem bílkovin (na 100 gramů masa jich připadá až 25 gramů) a má jen minimum tuku. Získáte díky němu potřebné omega-3 mastné kyseliny, omega-6 mastné kyseliny, vitaminy A, B12, B6, riboflavin, niacin a thiamin. Mimo jiné také minerály a množství stopových prvků.

Když není po ruce čerstvá ryba

Ze zdravotního hlediska je nejprospěšnější čerstvá ryba, ovšem ani čerstvost není zárukou vysoké kvality masa. Pokud navíc nemáte přístup na rybí trh, budete se muset po tuňákovi poohlédnout jinde. Synonymem kvalitního tuňáka je odjakživa značka Rio Mare. Společnost si zakládá na dodržování základních etických zásad – šetrném rybolovu a dohledatelnosti původu. O tom si můžete přečíst na novém webu www.riomare.com/cs, kde najdete také skvělé recepty (rychlé, klasické i méně tradiční). Skvělou volbou je například tuňák recept na sendvič s lososím masem a řeřichou. Na webu se samozřejmě dozvíte veškeré informace o produktech a novinkách. Co třeba takový tuňák v olivovém oleji? Díky šetrné konzervaci (pouze olejem a špetkou soli) si maso uchovává své jedinečné složení a nezaměnitelnou chuť.

Publikováno: 26. 08. 2017

Kategorie: Jídlo a pití

Autor: Adam

Tagy: nejlepší tuňák | tuňák a zdraví | tuňák v konzervě