Šampaňské, nebo šumivé víno? Jaký je mezi nimi rozdíl?

Oslava narozenin, výročí nebo příchod nového roku. Při každé slavnostní příležitosti nesmí na stole chybět lahev „šampaňského“, kterým si rádi připijí i ti, kteří jinak alkoholu neholdují. Ovšem pozor – opravdu víte, co pijete? Skrývá se v lahvi pravé šampaňské, nebo jde o šumivé víno? Pokud označujete šampaňským každé víno, ve kterém se to hemží bublinkami, rozšiřte si obzory. Nebo se snad chcete společensky znemožnit, až někomu podáte něco jiného než to, na co jste dotyčného pozvali? My vám rozdíl mezi šampaňským a šumivým vínem vysvětlíme.

Co je to šampaňské?

Začneme u šampaňského, jehož historie se datuje v 16. století. Je vyráběno nákladnější a náročnější metodou (tzv. šampaňská metoda), která spočívá ve vzniku oxidu uhličitého přímo v lahvích, kde víno zraje a získává svou charakteristickou chuť. Nejdůležitějším okamžikem je remuage – právě tehdy se lahve postupně přetočí z vodorovné do svislé polohy a dojde ke shromáždění vzniklého kalu do prostoru zátky. Následně je lahev ochlazena na teplotu, kdy se sediment spojí a při otevření lahve vystřelí ven. Poslední fází je doplnění expedičního likéru (víno, vinný destilát, cukr) a uzavření špuntem. Jako šampaňské může být označeno pouze víno, které se pěstuje v oblasti Champagne, která patří k nejseverněji položeným francouzským vinicím. A přestože je šampaňské skutečnou perlou mezi víny, v minulém roce jasně kralovala italská šumivá vína Prosecco, která objemem produkce šampaňské překonalo o 30 milionů lahví.

A jak je to se šumivým vínem?

Obliba šumivého vína Prosecco má hned několik důvodů. Tím hlavním je samozřejmě vynikající chuť, ale za zmínku stojí i nižší cena než v případě šampaňského. Mezi nejkvalitnější šumivá vína patří Prosecco Colli Trevigiani, které se vyrábí starobylým postupem. Jde o přirozeně kvašené nefiltrované víno, které se po pěti měsících přirozeně refermentuje v lahvi po dobu tří měsíců a to vlastními kvasnicemi a cukry. Je pro něj typická ovocná chuť jablek, meruněk a broskví, ale také elegantní minerální tóny a lehká nahořklost. Dostali jste chuť? V tom případě si ho objednejte na www.winehouse.cz.

Publikováno: 28. 01. 2014

Kategorie: Jídlo a pití

Autor: Adam

Tagy: prosecco | rozdíl mezi šampaňským a šumivým vínem | šampaňské | víno